Spårträning

Att träna viltspår med sin hund är både roligt och nyttigt.

Svensk lagstiftning kräver att en för ändamålet tränad hund finns tillgänglig vid jakt för att spåra eventuellt skadat vilt.

I trafiken skadas det  djur och då är en eftersökshund mycket värdefull.

Oavsett om du tänker andvända din hund till praktiskt eftersök eller bara för nöjes skull så är träningen den samma.

Jag är ingen expert på området och det finns säkert lika många knep som det finns hundförare, men här tänkte jag tipsa och inspirera er till att prova.

Utrustning
sele/halsband/lina
  snitslar
blod
klöv

Sele / halsband / lina

 

 

Det finns många olika modeller och material att välja mellan. Använder du ett halsband tänk då på att det ska vara av bred modell och absolut inte stryp. Linan bör vara ca 5-10 meter och av ett material som inte trasslar och fastnar i skogen så lätt.

Snitslar

 

För att komma ihåg var du har gått märker du ut spåret med snitslar. Det finns remsor på rulle att köpa som man knyter i klädnypor. Jag brukar fästa nyporna runt en ring som man lätt kan bära med sig på axeln.

 

 Blod

Förr kunde man köpa blod i vilken affär som helst men nu krävs det tillstånd från Jordbruksverket.  Har man möjlighet att ta till vara blod vid jakt så behöver man inte tillstånd för att använda det vid träning. En plastflaska med sk. sportscap på är utmärkt för då kan du dossera bloddropparna.

Klöv / snöre 

Prata med folk som jagar och be dom spara klövar till dig det är ändå sånt som kastas.

Nu har du allt som behövs, så till spårläggningen...

När du gör spåret ska hunden vara hemma. Se till att du har alla grejer med dig sen är det bara att köra igång. Tänk på att dom första spåren ska gå i medvind för att hunden ska sätta ner nosen i marken och inte ta luftvittring. Du börjar med att knyta fast klöven runt benet så att den släpar i marken och droppa blod på den. Sparka upp en fingerad skottplats och droppa lite blod där sen går du framåt droppar blod och sätter snitsel så du vet var spåret går. Man rekommenderar 3 dl blod till ett spår på 600 meter. Det brukar falla sig ganska bra om man droppar blod varje gång man sätter ner t.ex höger fot.

Till att börja med ska man bloda ganska rikligt för att sedan bli mer och mer sparsam med blodet. Klöven är det som ska komma sist, det får inte gå någon bakom dig i spåret. När du kommer till slutet binder du fast klöven så att inga djur kommer och tar den. Gå nu inte samma väg tillbaka utan gör en vid båge därifrån.

  

Nu är det dags att hämta hunden. Sätt på sele eller halsband när du är nästan framme vid spåret.

Gå lugnt fram till starten och säg spår eller något annat kommando som du tycker passar, visa var det börjar och avvakta. Det finns hundar som kan reagera på blodlukten och som behöver stöttning och uppmuntran.

Om hunden får problem försök att hjälpa den på traven så att ni når slutet och berömma det mycket när ni är framme. Ta av halsbandet eller selen när ni är klara och låt den stolta hunden bära klöven tillbaka om den vill. 

Börja med enkla spår som inte legat mer är ca 1 timma, det är viktigt att hunden lyckas och tycker det är kul.

Tyckte ni att det här var kul så är det bara att fortsätta med längre spår som har legat flera timmar.

Lycka till!!