Historia & fakta

Field spanielns historia

Ursprungligen betecknar namnet field spaniel rätt och slätt en landspaniel, till skillnad mot vattenspanieln. I den senare gruppen hittar man också förfäderna till bland andra springer- och cocker- spaniel. De andra raserna urskiljde sig undan för undan för undan och kvar fanns de stora enfärgade hundar som lade grunden till dagens field spaniel.

Varianter av samma ras

Första gången det skrivs om field spaniels var 1867 i boken "The Dogs of the British Isles". I början betraktades spanielvarianterna mer eller mindre som en och samma ras. Korsningsvalpar registrerades där de bäst passade in. Cocker och field skiljdes av en viktgräns på ungefär 12 kilo

Tung och lågställd

När det blev på modet att ställa ut långa, låga field spaniels blev resultatet mindre lyckat. Basset korsades in och detta resulterade i extremt tunga, kort- och krumbenta hundar, vilka ofta var högre bak än fram. De här varianterna var inget som tilltalade jägarna och registreringssiffrorna sjönk drastiskt under 1910 talet. Efter första världskriget började mer högbenta field spaniels bli framgångsrika på utställningar igen. Bland annat med hjälp av springer inkorsningar blev rasen "normal" och ganska populär spaniel.

Rasen i Sverige

Inte förens 1974 kom den första field spanieln från England till Sverige. Det föddes några kullar i slutet på 70-talet, men tyvärr finns ingen av dessa hundar med i dagens stamtavlor. Från England importerades 1981 tiken, Lydemoor Lorraine Estelle, och hon skulle bli den första i raden av importer, som idag ligger till grund för vår ras i Sverige.

Olika inriktningar

Så småningom började man blanda in raser också i speciella syften, irländsk setter skulle ge längre ben, vattenspaniel bättre anlag för vattenapportering, sussex spaniel massa och engelsk springer spaniel snabbhet.

Svårt utgångsläge

Field Spaniel Society bildades i England 1923 för att tillvarata rasens intressen. I samband med andra världskriget kom nästa kris för rasen, som då nästan dog ut. Den lilla stam man vet fanns kvar, och varifrån ALLA dagens fieldar lär härstamma, omfattade endast fyra hundar. De båda hanhundarna var kullsyskon, den ena tiken deras faster och den andra tiken var fallen efter hanhundarnas morfar, parad med sin egen syster!! Under 1950-talet tog aveln ny fart. Intresset för rasen återuppstod, och man korsade ännu en gång med engelsk springer spaniel, denna gång för att begränsa inaveln. Under 1970-talet registrerades ca 30 hundar per år i England och under 1980- och 1990-talet har siffran hela tiden ökat. Registreringssiffrorna de sista åren ligger på ca 100 valpar per år.

Användningsområde

Field spaniel är en stötande och apporterande fågelhund. Den ska arbeta i ett sicksackmönster så nära jägaren att viltet alltid reses inom skotthåll. När villebrådet flyger eller springer upp och skott lossas ska hunden stanna och därefter ska den på kommando apportera bytet till jägaren. Rasen är envisare än de flesta spaniels, men den är också fridsammare. Rätt tränad med tålamod, bestämt men vänligt blir den en utmärkt jakthund. Många individer har även visat bra resultat inom viltspår.Rasen fungerar också utmärkt som familjehund i ett aktivt hem.

Pälsvård

Pälsen ska vara lång och åtliggande, glansig och silkesaktig, aldrig lockig, kort eller sträv. Den skall vara tät och tålig mot väder och vind. Pälsen ska vara riklig på bröstet, kroppens undersida och på benens baksidor, men inte nedanför hasorna. Valpar och unga hundar kan ha mycket tjock päls, medan vissa hundar har vuxen päls från början. Field spaniel trimmas på huvudet, halsens undersida, ovansidan ytterörat samt tassarna.

Egenskaper & Mentalitet

Rasen är livlig och glad, men ändå sansad och lugn. Den är jämn i humöret, stressar inte upp sig och den skäller mycket sällan, men pratar gärna. Field spanielns mest utpräglade drag är dess integritet. Det är inte en hund som ögonblickligen och reservationslöst accepterar vem som helst. Detta gör att man får intryck av en viss värdighet hos rasen. Hunden får vara reserverad, men aldrig skygg. Rasen är mycket signalsäker. Behandlad med tålamod, bestämt men vänligt är den en mjuk hund som är mån om att vara till lags. Den är av naturen otroligt trogen sin ägare.

Utseende

Field spaniel är en välbalanserad, ädel, välväxt jakthund, byggd för rörlighet och uthållighet. Huvudet ska ge intryck av kvalitet, karaktär och ädelhet och skallen väl utmejslat. Färg: Svart, blue roan (svartskimmel), leverbrun, liver roan (brunskimmel) eller någon av dessa färger med tanteckning. Hos enfärgade hundar är det tillåtet med vitt eller roan (skimmel) på bröstet. Alla andra färger är oönskade, ex rent svart och vitt, leverbrunt och vitt, orange, röd eller gyllene. Mankhöjd för både hanar och tikar är ca 46 cm och vikt 18–25 kg.